<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kalastus Kuittijärvellä

 

Kuittijärvellä kalastuskokemukseni jäävät muutamaan kertaan. Kalastuskohteena se on mielenkiintoinen. Kalakanta on monipuolinen, lohikaloista suuriin haukiin. Kuittijärvet ovat myös maisemallisesti erittäin kauniita. Ympäristön näkymät ovat samanlaiset kuin Turun saaristossa.  Kalliot reunustavat paikka paikoin rantoja. Suurin osa rannoista on hiekkarantoja, jotka ovat vielä rakentamatta. Vesi on ulapalla kirkasta ja puhdasta. Tässä lyhyesti tietoa Kuittijärvistä.

 

Ylä-Kuittijärvi

Ylä-Kuittijärvi (ven. Озеро Верхнее Куйто, Ozero Verhnee Kujto) on läntisin kolmesta Kuittijärvestä.

Ylä-Kuittijärvi jakautuu kolmeen osaan, jotka työntyvät järven keskustasta luoteeseen, koilliseen ja lounaaseen. Näistä varsinkin luoteisosa on pitkä ja lahtimainen. Ylä-Kuittijärven pinta-ala on 291 km² ja sen pinta on <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />102 metriä merenpinnnan yläpuolella. Suurin pituus on noin 60 kilometriä ja leveys vaihtelee 2 ja 10 kilometrin välillä. Ylä-Kuittijärven rantakylistä merkittävimmät ovat Vuokkiniemi, Vuonninen ja Jyvälahti.Järven lounaisosaan laskevista joista merkittävimmät ovat etelästä tuleva Livojoki ja lännestä tuleva joki, joka tuo vettä Lapukka-, Veneh-, Kivi- ja Tsenajärvistä. Järven luoteisosaan laskee pohjoisesta Kuusamosta alkunsa saava Pistojoen reitti ja lännestä Vuonnisen- eli Kuorsmanjoki.

Ylä-Kuittijärven vedet laskevat järven koillispäästä ensin pieneen Alajärveen, jonne myös Kostamus-, Koiva- ja Kenttijärvistä tuleva Kenttijoen reitti laskee. Alajärvestä vedet laskevat Keski-Kuittijärven lounaisosaan.

Keski-Kuittijärvi

Keski-Kuittijärvi (ven. Озеро Среднее Куйто, Ozero Srednee Kujto) on nimensä mukaisesti keskimmäinen kolmesta Kuittijärvestä.

Keski-Kuittijärvi on kolmesta Kuittijärvestä suurin, sen pinta-ala on noin 500 km². Järven pinta on 101 metriä merenpinnan yläpuolella. Suurin pituus idästä länteen on 41 kilometriä ja leveys pohjoisesta etelään 22 kilometriä. Keski-Kuittijärvessä on myös muita Kuittijärviä enemmän saaria, joista suurimmat ovat Uhutsaari ja Suurisaari. Keski-Kuittijärven pohjoisrannalla sijaitsee Uhtuan kaupunkityyppinen taajama. Muista järven rannoilla olevista kylistä mainittakoon Kuusiniemi ja Luusalmi.

Keski-Kuittijärveen laskevista joista merkittävimmät ovat lännestä tuleva Yöjoki ja pohjoisesta tuleva Uhutjoki. Keski-Kuittijärvi on kaakkoisosastaan salmiyhteydessä Ala-Kuittijärveen.

Ala-Kuittijärvi

Ala-Kuittijärvi (ven. Озеро Нижнее Куйто, Ozero Nižnee Kujto) on itäisin kolmesta Kuittijärvestä.

Ala-Kuittijärven pinta-ala on 237,5 km² ja sen pinta on 101 metriä merenpinnan yläpuolella. Ala-Kuittijärven suurin pituus on 28 kilometriä ja suurin leveys 10,5 kilometriä.Ala-Kuittijärvi on pohjoispäästään salmiyhteydessä Keski-Kuittijärveen. Ala-Kuittijärven vedet laskevat sen eteläpäästä alkavaa Kemijokea pitkin Jyskyjärveen.

Haettu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuittij%C3%A4rvet

 

Mitä tarvitset, jos aiot kalastaa Kuittijärvellä?

 

Isokokoinen soutuvene, joka on varustettu perämoottorilla, on välttämätön suurilla selillä liikuttaessa. Jos on tuulinen sää, voi aallokko olla hyvinkin korkea.  Kaikuluotain on myös hyvä apuväline; sillä näkee veden syvyyden ja pohjanmuodon. Kalastusvälineenä on paras käyttää veto- ja heittouisteluun tarkoitettuja välineitä.

Myös pilkkimistä voi veneestä kokeilla.  Paikalliset suosivat pilkkimistä kalastusmuotona.

Turvallisuusvarusteena on hyvä liivit tai kelluntapuku sekä GPS-paikannin.

Lupien hankkiminen on jokaisen omalla vastuulla, niitä saa viranomaisilta Kostamuksesta tai Kalevalasta.

 

kuvia kalastusreissulta:

http://imanager.ip-finland.com/sudensuu/gallery/slideshow.php?set_albumName=Ala-Kuittijarvi

 

 

Pekka Kokkonen