Venehjärven kylä on epäilemättä Vienan Karjalan kauneimpia. Se on Lesosten hallitsema, sillä aivan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kylässä on asunut vain Lesosia ja miltei jokaisen vienankarjalaisen Lesosen sukujuuret juontavat Venehjärveen. Vienan Karjalassa on yleensä se tapa, että joku tai jotkin suvut hallitsevat kutakin kylää. Niinpä Latvajärveä pidetään Perttusten ja Karhusten kylänä. Vuonnisen mahtisukuja olivat Maliset, Bogdanovit ja Kieleväiset. Vuokkiniemen perussukuja ovat Lipkinit (Lipposet) ja Remsut tai Remsujevit. Kostamus taas tunnettiin Peksujeveista, Vatasista ja Rugojeveista; jne.

 Venehjärven kylä on tullut tunnetuksi etenkin Inhan valokuvien ja matkakertomuksen perusteella. Kylä kiinnosti Inhaa ja hänen matkakumppaniaan Karjalaista siksi, että heidän oppaansa ja kielimestarinsa Varahvontta Lesonen oli juuri tästä kylästä. K.F.Karjalaisen Varahvontan kanssa v. 1894 tekemän sanastotyön takia Venehjärven murre on Vienan kylistä kaikkein tarkimmin kirjattu.

http://www.juminkeko.fi/viena/venehjarvi.html

 

pk

Tiestöstä Vienan alueella

 

m2046.gifVienan runokylien alueella pääosa maanteistä on heikkokuntoisia.

Päällystettyjä tieosuuksia 2000-luvun alussa olivat vain Kuhmo - Kostamus ja Kostamus - Vonkajärvi sekä osittain päällystetty Uhtua - Kepa.

Vienan runokylien elvytyssuunnitelmiin kuuluu päällystää tierengas: Kostamus - Vuokkiniemi - Vuonninen - Uhtua - Kepa - Jyskyjärvi - Kostamus.

Risteyksissä on vain harvoin tienviittoja. Kostamuksen ja Jyskyjärven välillä on useita metsäautoteitä, jotka ovat samankuntoisia karttoihin merkittyjen teiden kanssa, mutta jotka johtavat vain hakkuupalstoille.

Heikoimmassa kunnossa on Ponkalahden ja Vuonnisen väli, joka varsinkin kelirikkoaikaan voi olla henkilöautoille kulkukelvoton.

Jyvöälahden kylään lähtee Vuonnisen ja Uhtuan väliltä lähellä Pistojoen ylityskohtaa metsäautotie, jota ei suositella henkilöautoille.

 http://www.juminkeko.fi/viena/tiesto.html

 

 

 

beige_nurkka.gif